ul. Piłsudskiego (bez numeru) między domami nr 8 i 6, budynek dawnego kina „Tęcza”

Położenie:
W centrum miasta, w północnej części przedmieścia grudziądzkiego, po zachodniej stronie ul. Piłsudskiego (dawna ul. 1 Maja, przed 1945 r. (Grünstrasse). Wolnostojący, w linii regulacyjnej zabudowy pierzei, od północy przejazd na podwórze domu nr 6, do północnego szczytu przylega aneks z przybudówką mieszczącą kiosk warzywny, od południa współczesna przybudówka z wejściem do kina. Od zachodu rozległy teren z nasadzeniami zieleni wysokie. Obecnie północy odcinek ul. Piłsudskiego uzyskał nowy wystrój w postaci nawierzchni z polbruku, nowych latarni ulicznych i nasadzeń. Ten fragment ulicy ma charakter deptaka z zakazem ruchu kołowego.

Określenie obiektu/funkcja:
Kantor, sklep z używaną odzieżą.

Przed 1945 rokiem:
Kasyno, po roku 1935 kino - teatr  (Film - Bühne).

Historia/Datowanie:
Wzniesiony ok 1850 roku w stylu klasycystycznym dla potrzeb cywilnego kasyna, zwanego później „Casino Preussenhof”, w 1935 kupione przez Josepha Modesta i zaadaptowane na kino - teatr. Po 1945 roku wyremontowane dla potrzeb kin „Tęcza”, zamkniętego w 1994 roku. Obecnie budynek pełni rozliczne funkcje, głównie handlowe.

Opis: 
Budynek murowany z cegły ceramicznej, ściany wewnętrzne górnych kondygnacji ryglowe, tynkowany, jednokondygnacjowy z dwukondygnacjowym ryzalitem, podpiwniczony, późniejsze przybudówki z płaskimi dachami krytymi papą, najstarsza część budynku nakryta dachami dwuspadowymi (osobnym nad ryzalitem) również pokrytymi papą na deskowaniu. Więźba dachowa konstrukcji drewnianej krokwiwo-jętkowa ze trzema rzędami słupów. Obecny plan zabudowy jest bardzo złożony, ponieważ pierwotny, prostokątny  budynek został dwukrotnie zaadaptowany - po raz pierwszy na kino-teatr w 1935 roku, kiedy to dobudowano od zachodu długą, prostokatną salę kinową jako przedłużenie frontowego ryzalitu, od północy i południa dodano parterowe ryzality mieszczące szerokie schody dla publiczności i dawne pomieszczenia kasowe, w narożnikach utworzonych między salą kinową a bocznymi skrzydłami budynku, umieszczono liczne, parterowe aneksy administracyjne i gospodarcze, zacierające pierwotny, klarowny rzut budynku.